Spring naar content

Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid

Nieuwe stageplek! Beschikbaar in 2025

Setting

De Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid (AWJG) bestaat sinds 2006. We zijn een kennis- en samenwerkingsnetwerk tussen de afdeling Public and Occupational Health van Amsterdam UMC en acht JGZ organisaties in Noord-Holland en Flevoland.

Doel

Het doel van de MG stage is om je een kijkje te laten geven in en bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek dat relevant is voor de JGZ praktijk. We hebben veel verschillende projecten en activiteiten, dus grote keuze om aan te sluiten bij wat jou interesseert of wat jij wil leren.

Wat ga je doen…?

Als AIOS M&G 1ste fase koppelen we jou in overleg aan een lopend project, een specifiek thema of innovatie. Dat betekent dat je wordt opgenomen wordt in een projectteam en bijdraagt aan dat project. In overleg kan dat gaan om de volgende activiteiten:

  • Dataverzameling (door bijvoorbeeld focusgroepen of interviews met ouders, kinderen / jongeren of JGZ-professionals, afnemen van testen, verzamelen van groeigegevens), invoer van data en interpretatie/analyse van data.
  • Verbinding JGZ praktijk en wetenschap: een beeld vormen van lopende samenwerking tussen onderzoek en JGZ praktijk op een specifiek onderwerp of innovatie en een bijdrage daaraan leveren. Jouw rol is uitvoerend én adviserend, onderzoekers hebben veel aan een praktijkperspectief!
  • Wetenschapscommunicatie: ‘vertalen’ van onderzoeksresultaten naar een infographic voor beleid, JGZ praktijk, kinderdagverblijven/scholen of ouders. Er is heel veel kennis die de weg naar de praktijk (nog) niet heeft gevonden.
  • Onderwijs: voorbereiden, college of werkgroepen geven, studenten (Geneeskunde of Gezondheidswetenschappen) begeleiden.

Voorbeelden

Eerdere AIOS 1ste fase met een M&G stage hebben bijgedragen aan:

  • Academische samenwerking in de JGZ. Bevorderende en belemmerende factoren in kaart brengen. De AIOS vertelt hier over haar ervaringen en droeg bij aan deze bijeenkomst van de AWJG.
  • Basiskennis over leefstijl. Kennis toegankelijker maken voor ouders, kinderen, jongeren en professionals buiten de JGZ die met deze doelgroepen werken. Zie Amsterdam UMC, Locatie VUmc – Folders met leefstijltips voor kinderen in JGZ
  • My Little Moves: onderzoek naar het beweeggedrag van kinderen van 0 tot 4 jaar. Samenwerking tussen onderzoekers, jeugdartsen i.o., ouders en jonge kinderen. Zie ook deze factsheet ’10 tips voor een actieve dag op de kinderopvang’
  • Onderzoek met JGZ data. Inzicht krijgen in het gebruik van data vanuit JGZ dossiers en een bijdrage leveren aan onderzoek met deze data (bijvoorbeeld data vanuit Sarphati Amsterdam, Kidos, KD+ enz.). Waar zijn mogelijkheden en knelpunten in het gebruik?
  • InterActie! Participatief onderzoek naar hoe jongeren in centra voor asielzoekers samen kunnen sporten met jongeren in sportclubs.
  • Omgaan met taalbarrières in de JGZ. Wat weten we over taalbarrières in de zorg en wat betekent dat voor de JGZ? Een verslag met praktische handvatten volgt.

Begeleiding

Afhankelijk van de afbakening van je stage, krijg je begeleiding van tenminste één onderzoeker / promovendus en op de achtergrond van één van de senior medewerkers van de AWJG.

Meer informatie?

Wil je meer weten of ben je nu al enthousiast? Geef je voorkeur op in de stage etalage, 4 maanden voorafgaand aan je stageperiode vraagt het stagebureau de beschikbaarheid uit bij de stage instelling.