Veelgestelde vragen door AIOS
Het stageproces per (profiel) opleiding 1e fase
Jeugdartsen – TNO
Jeugdartsen TNO
Tijdens de opleiding word je breed voorbereid op je rol in het werkveld. Om differentiatie en kruisbestuiving van kennis te bewerkstelligen, maken een wisselend aantal stages onderdeel uit van de profielopleiding. Als aios neem je zelf leiding over je opleiding en dat geldt dus ook voor het regelen van de stages. Het Stagebureau zal de aios hierbij helpen.
Het stageproces kent 5 stappen:
1. Voorlichting:
Tijdens de startmodule voor de profielopleiding wordt er een voorlichtingspresentatie gehouden door het Stagebureau waarin het stageproces uitgebreid wordt besproken. Inhoudelijke vragen over de stages kunnen worden besproken met de instituutsopleider. De stage kaders en algemene leerdoelen vind je onderaan deze pagina.
2. Voorbereiding
De aios is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het opleidingsschema. Op basis van het opleidingsschema krijgt de aios 6 maanden voorafgaand aan stage nogmaals een mail over de werving en matching van de stage. Voor een goede coördinatie van het stageproces is het Stagebureau afhankelijk van up-to-date informatie over het opleidingsschema van de aios. Het opleidingsschema zal ook gecommuniceerd worden met de SBOH door het opleidingsinstituut. Daarom is het belangrijk om wijzigingen hierin zo snel mogelijk te bespreken met jouw instituutsopleider en door te geven aan het Stagebureau via planningmg@nspoh.nl. De aios dient zelf het opleidingsschema bij te houden in MijnRGS.
3. Werving en matching
Per stage ziet deze stap er anders uit. Voor een goede coördinatie van het stageproces is het Stagebureau afhankelijk van up-to-date informatie over het opleidingsschema van de aios. Het is het belangrijk om wijzigingen hierin zo snel mogelijk te bespreken met jouw instituutsopleider en door te geven aan het Stagebureau.
- De stage aanpalend specialisme is een stage binnen de kindergeneeskunde/sociale pediatrie, kinderrevalidatie of kinderpsychiatrie. Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen. Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Zie de stagehandleiding op ‘A new Spring’ voor verder informatie over het stageplan en de begeleiding tijdens de stages.
- De M+G Stage is een stage in een ander profiel van de opleidingen van Maatschappij + Gezondheid (bijvoorbeeld infectieziektebestrijding, vertrouwensarts/jeugdarts of medisch adviseurs van zorgverzekeraars). Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen. Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Zie de stagehandleiding op ‘A new Spring’ voor verder informatie over het stageplan en de begeleiding tijdens de stages
- Bij de Keuzestage is het de bedoeling dat je zelf de stageplaats werft. De keuzestage is bedoeld ter verdieping/verbreding van de JGZ. Als tijdens JGZ 1 e/o JGZ 2 je al verdiepende/verbredende leeractiviteiten gedaan hebt kan je de keuzestage op een andere manier invullen. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Zie de stagehandleiding op ‘A new Spring’ voor verder informatie over het stageplan en de begeleiding tijdens de stages.
4. Stageperiode en begeleiding
Zie de stagehandleiding op ‘A new Spring’ voor verder informatie over het stageplan en de begeleiding tijdens de stages
5. Evaluatie
Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door begeleider en instituutsopleider. Zie de stagehandleiding op ‘A new Spring’ voor meer informatie over het afronden en beoordelen van de stage
Verdere uitgangspunten van de stages:
- De volgorde van stages omdraaien is mogelijk. Het naar voren halen van de keuzestage kan alleen als de competentieontwikkeling voldoende is en na akkoord van praktijkopleider en instituutsopleider.
- Als een stage instelling meerdere aspecten/profielen aan kan bieden is het bespreekbaar om 2 verschillende stages aan elkaar te verbinden waardoor een periode verlengd kan worden.
- LET OP: een eventuele buitenlandstage regelen kent een uitgebreide procedure (zie www.stageetalage.nl ) en kost tijd (> half jaar).
Jeugdartsen – NSPOH
JGZ aios in dienst van SBOH
Tijdens de opleiding word je breed voorbereid op je rol in het werkveld. Om differentiatie en kruisbestuiving van kennis te bewerkstelligen, maken een wisselend aantal stages onderdeel uit van de profielopleiding. Als aios neem je zelf leiding over je opleiding en dat geldt dus ook voor het regelen van de stages. Het Stagebureau zal de aios hierbij helpen.
Het stageproces kent 5 stappen:
1. Voorlichting:
Tijdens de startmodule voor de profielopleiding wordt er een voorlichtingspresentatie gehouden door het Stagebureau waarin het stageproces uitgebreid wordt besproken. Inhoudelijke vragen over de stages kunnen worden besproken met de instituutsopleider. De stage kaders en algemene leerdoelen vind je onderaan deze pagina
2. Voorbereiding
De aios is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het opleidingsschema. De aios zorgt ervoor dat het opleidingsschema in MijnNSPOH volledig is en klopt. Het opleidingsschema zal gecommuniceerd worden met de SBOH. Indien iets niet klopt of wijzigt in het opleidingsschema in MijnNSPOH, dient de aios het Stagebureau te informeren via planningmg@nspoh.nl. Het Stagebureau zal de wijziging doorvoeren in MijnNSPOH. De aios dient zelf het opleidingsschema in MijnNSPOH door te geven aan de RGS.
Op basis van het opleidingsschema in MijnNSPOH krijgt de aios 6 maanden voorafgaand aan stage nogmaals een mail over de werving en matching van de stage. In deze mail wordt het stageproces per stage en profiel besproken en eventueel een deadline gesteld, wanneer er een voorkeur opgegeven dient te worden.
3. Werving en matching
Per profielopleiding en per stage ziet deze stap er anders uit:
- De stage aanpalend specialisme is een stage binnen de kindergeneeskunde/sociale pediatrie, kinderrevalidatie, wijkteam of kinderpsychiatrie. Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen. Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- De M+G Stage is een stage in een ander profiel van de opleidingen van Maatschappij + Gezondheid (bijvoorbeeld infectieziektebestrijding, vertrouwensarts/jeugdarts of medisch adviseurs van zorgverzekeraars). Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen. Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- Bij de Keuzestage is het de bedoeling dat je zelf de stageplaats werft. De keuzestage is bedoeld ter verdieping/verbreding van de JGZ. Als tijdens JGZ 1 e/o JGZ 2 je al verdiepende/verbredende leeractiviteiten gedaan hebt kan je de keuzestage op een andere manier invullen. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
4. Stageperiode en begeleiding
Tijdens de stage zorg je voor minimaal een gesprek waarbij de praktijkopleider of instituutsopleider ook aansluit (o.a. bespreking stageplan en doelen). Naast dit gesprek voer je minimaal 2 keer een evaluatiegesprek met de stagebegeleider. Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door de stagebegeleider en praktijk- of instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt als bijlage toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
De instituutsopleider heeft een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van jouw opleidingsproces, het monitoren van jouw competentiegroei en de kwaliteit. Dit gebeurt door:
- Tijdens het tripartietgesprek de invulling van de stages te bespreken.
- Uiterlijk 6 weken voor start van de stage al dan niet een goedkeuring te geven op je stageverzoek. Hierna kan je definitief de stage doorgeven aan de planning.
- Als de praktijkopleider niet betrokken is bij de stage deze rol over te nemen. De instituutsopleider is dan je aanspreekpunt tijdens de stage, is aanwezig bij een (start)gesprek met de stagebegeleider en is evt. de begeleider en beoordelaar van uitgevoerde praktijktoetsen.
- Na de stage het stageverslag waarderen.
Van de praktijkopleider worden een aantal zaken verwacht t.a.v. de stages:
- Begeleiding van jou in het opstellen van het stageplan voor de stage.
- aanwezigheid bij het gesprek met de stagebegeleider, waarbij het stageplan wordt besproken.
- De praktijkopleider kan ervoor kiezen om tijdens de stage betrokken te blijven, de rol van de instituutsopleider komt dan wat meer op afstand te staan.
De stagebegeleider heeft normaal geen rol in de opleiding en hierdoor zijn de verantwoordelijkheden vrij beperkt:
- Begeleidt jou gedurende 1 tot 2 uur per week.
- Voert minimaal drie gesprekken (startgesprek, evaluatie en eind gesprek)
- Werkt niet met MijnNSPOH en wordt zo nodig door de aios om een verzoek tot bijdrage gevraagd via MijnNSPOH (ontvangt dan een mail).
- Keurt je stageverslag goed en geeft de eindbeoordeling. De eindbeoordeling is een bijlage van je stageverslag en wordt op MijnNSPOH geplaatst.
- Kan eventueel een korte praktijkbeoordeling afnemen.
- Kan eventueel een PO beoordelen.
5. Evaluatie
Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door begeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt aan stageverslag toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
Verdere uitgangspunten van de stages:
- De volgorde van stages omdraaien is mogelijk. Het naar voren halen van de keuzestage kan alleen als de competentieontwikkeling voldoende is en na akkoord van praktijkopleider en instituutsopleider.
- Als een stage instelling meerdere aspecten/profielen aan kan bieden is het bespreekbaar om 2 verschillende stages aan elkaar te verbinden waardoor een periode verlengd kan worden.
- Vervlechten van de stage met een praktijkopleidingsdeel is mogelijk. Dit kan als de competentieontwikkeling voldoende is of als de desbetreffende wetenschappelijke vereniging dit van meerwaarde vindt.
- LET OP: een eventuele buitenlandstage regelen kent een uitgebreide procedure (zie www.stageetalage.nl ) en kost tijd (> half jaar).
Voor aios niet in dienst van SBOH
Tijdens de opleiding kan tot 50% van de dagen voor keuze-onderwijs als stagedagen worden ingevuld. Je kunt van deze verhouding tussen het aantal stagedagen en keuzeonderwijs afwijken mits je dat goed onderbouwt en de instituutsopleider akkoord gaat.
Stages zijn erop gericht om je een ruimere werkervaring te bieden en competenties te laten ontwikkelen met juist die taakelementen die je in je eigen werk minder tegenkomt. Je hebt zo de gelegenheid individuele accenten in het opleidingstraject aan te brengen.
Een keuzestage vraag je aan via de aanvraag keuzeonderwijs in MijnNSPOH. Na goedkeuring dien je je stageplan in via MijnNSPOH. Na je stage lever je je stageverslag inclusief beoordeling in via MijnNSPOH.
Forensische geneeskunde
FG aios in dienst van SBOH
Tijdens de opleiding word je breed voorbereid op je rol in het werkveld. Om differentiatie en kruisbestuiving van kennis te bewerkstelligen, maken een wisselend aantal stages onderdeel uit van de profielopleiding. Als aios neem je zelf leiding over je opleiding en dat geldt dus ook voor het regelen van de stages. Het Stagebureau zal de aios hierbij helpen.
Het stageproces kent 5 stappen:
1. Voorlichting:
Tijdens de startmodule voor de profielopleiding wordt er een voorlichtingspresentatie gehouden door het Stagebureau waarin het stageproces uitgebreid wordt besproken. Inhoudelijke vragen over de stages kunnen worden besproken met de instituutsopleider. De stage kaders en algemene leerdoelen vind je onderaan deze pagina.
2. Voorbereiding
De aios is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het opleidingsschema. De aios zorgt ervoor dat het opleidingsschema in MijnNSPOH volledig is en klopt. Het opleidingsschema zal gecommuniceerd worden met de SBOH. Indien iets niet klopt of wijzigt in het opleidingsschema in MijnNSPOH, dient de aios het Stagebureau te informeren via planningmg@nspoh.nl. Het Stagebureau zal de wijziging doorvoeren in MijnNSPOH. De aios dient zelf het opleidingsschema in MijnNSPOH door te geven aan de RGS.
Op basis van het opleidingsschema in MijnNSPOH krijgt de aios 6 maanden voorafgaand aan stage nogmaals een mail over de werving en matching van de stage. In deze mail wordt het stageproces per stage en profiel besproken en eventueel een deadline gesteld, wanneer er een voorkeur opgegeven dient te worden.
3. Werving en matching
Per profielopleiding en per stage ziet deze stap er anders uit:
- Stage aanpalend specialisme: op basis van jouw individueel opleidingsplan en in samenspraak met jouw praktijkopleider en instituutsopleider kies je tussen een stage binnen de huisartsengeneeskunde of op de spoedeisende hulp. Het is de bedoeling dat je zelf een stageplaats werft. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief kan starten bij een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- De sociaal geneeskunde stage kan bijvoorbeeld een stage zijn binnen alle profielen van M+G, Veilig Thuis, OGGZ, Donorgeneeskunde en Trimbos. Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen. Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- De keuzestage: op basis van jouw individueel opleidingsplan en in samenspraak met jouw praktijkopleider en instituutsopleider bepaal je waar je de keuzestage wilt doen. Zo kan je bijvoorbeeld een stage lopen bij de politie, het Openbaar Ministerie, reclassering, rechtbank, forensische opsporing, recherche, forensische pathologie etc. Het is de bedoeling dat je zelf een stageplaats werft. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- De Wetenschapsstage: deze stage maakt deel uit van het onderzoekstraject. In de loop van de opleiding zal je hier meer informatie over ontvangen.
4. Stageperiode en begeleiding
Tijdens de stage zorg je voor minimaal een gesprek waarbij de praktijkopleider of instituutsopleider ook aansluit (o.a. bespreking stageplan en doelen). Naast dit gesprek voer je minimaal 2 keer een evaluatiegesprek met de stagebegeleider. Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door de stagebegeleider en praktijk- of instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt als bijlage toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
De instituutsopleider heeft een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van jouw opleidingsproces, het monitoren van jouw competentiegroei en de kwaliteit. Dit gebeurt door:
- Tijdens het tripartietgesprek de invulling van de stages te bespreken.
- Uiterlijk 6 weken voor start van de stage al dan niet een goedkeuring te geven op je stageverzoek. Hierna kan je definitief de stage doorgeven aan de planning.
- Als de praktijkopleider niet betrokken is bij de stage deze rol over te nemen. De instituutsopleider is dan je aanspreekpunt tijdens de stage, is aanwezig bij een (start)gesprek met de stagebegeleider en is evt. de begeleider en beoordelaar van uitgevoerde praktijktoetsen.
- Na de stage het stageverslag waarderen.
Van de praktijkopleider worden een aantal zaken verwacht t.a.v. de stages:
- Begeleiding van jou in het opstellen van het stageplan voor de stage.
- aanwezigheid bij het gesprek met de stagebegeleider, waarbij het stageplan wordt besproken.
- De praktijkopleider kan ervoor kiezen om tijdens de stage betrokken te blijven, de rol van de instituutsopleider komt dan wat meer op afstand te staan.
De stagebegeleider heeft normaal geen rol in de opleiding en hierdoor zijn de verantwoordelijkheden vrij beperkt:
- Begeleidt jou gedurende 1 tot 2 uur per week.
- Voert minimaal drie gesprekken (startgesprek, evaluatie en eind gesprek)
- Werkt niet met MijnNSPOH en wordt zo nodig door de aios om een verzoek tot bijdrage gevraagd via MijnNSPOH (ontvangt dan een mail).
- Keurt je stageverslag goed en geeft de eindbeoordeling. De eindbeoordeling is een bijlage van je stageverslag en wordt op MijnNSPOH geplaatst.
- Kan eventueel een korte praktijkbeoordeling afnemen.
- Kan eventueel een PO beoordelen.
5. Evaluatie
Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door begeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt aan stageverslag toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
Verdere uitgangspunten van de stages:
- De volgorde van stages omdraaien is mogelijk. Het naar voren halen van de keuzestage kan alleen als de competentieontwikkeling voldoende is en na akkoord van praktijkopleider en instituutsopleider.
- Als een stage instelling meerdere aspecten/profielen aan kan bieden is het bespreekbaar om 2 verschillende stages aan elkaar te verbinden waardoor een periode verlengd kan worden.
- Vervlechten van de stage met een praktijkopleidingsdeel is mogelijk. Dit kan als de competentieontwikkeling voldoende is of als de desbetreffende wetenschappelijke vereniging dit van meerwaarde vindt.
- LET OP: een eventuele buitenlandstage regelen kent een uitgebreide procedure (zie www.stageetalage.nl ) en kost tijd (> half jaar).
Voor FG aios niet in dienst van SBOH
Tijdens de opleiding kan tot 50% van de dagen voor keuze-onderwijs als stagedagen worden ingevuld. Je kunt van deze verhouding tussen het aantal stagedagen en keuzeonderwijs afwijken mits je dat goed onderbouwt en de instituutsopleider akkoord gaat.
Stages zijn erop gericht om je een ruimere werkervaring te bieden en competenties te laten ontwikkelen met juist die taakelementen die je in je eigen werk minder tegenkomt. Je hebt zo de gelegenheid individuele accenten in het opleidingstraject aan te brengen.
Een keuzestage vraag je aan via de aanvraag keuzeonderwijs in MijnNSPOH. Na goedkeuring dien je je stageplan in via MijnNSPOH. Na je stage lever je je stageverslag inclusief beoordeling in via MijnNSPOH.
Vertrouwensartsen
VA aios in dienst van SBOH
Tijdens de opleiding word je breed voorbereid op je rol in het werkveld. Om differentiatie en kruisbestuiving van kennis te bewerkstelligen, maken een wisselend aantal stages onderdeel uit van de profielopleiding. Als aios neem je zelf leiding over je opleiding en dat geldt dus ook voor het regelen van de stages. Het Stagebureau zal de aios hierbij helpen.
Het stageproces kent 5 stappen:
1. Voorlichting:
Tijdens de startmodule voor de profielopleiding wordt er een voorlichtingspresentatie gehouden door het Stagebureau waarin het stageproces uitgebreid wordt besproken. Inhoudelijke vragen over de stages kunnen worden besproken met de instituutsopleider. De stage kaders en algemene leerdoelen vind je onderaan deze pagina
2. Voorbereiding
De aios is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het opleidingsschema. De aios zorgt ervoor dat het opleidingsschema in MijnNSPOH volledig is en klopt. Het opleidingsschema zal gecommuniceerd worden met de SBOH. Indien iets niet klopt of wijzigt in het opleidingsschema in MijnNSPOH, dient de aios het Stagebureau te informeren via planningmg@nspoh.nl. Het Stagebureau zal de wijziging doorvoeren in MijnNSPOH. De aios dient zelf het opleidingsschema in MijnNSPOH door te geven aan de RGS.
Op basis van het opleidingsschema in MijnNSPOH krijgt de aios 6 maanden voorafgaand aan stage nogmaals een mail over de werving en matching van de stage. In deze mail wordt het stageproces per stage en profiel besproken en eventueel een deadline gesteld, wanneer er een voorkeur opgegeven dient te worden.
3. Werving en matching
Per profielopleiding en per stage ziet deze stap er anders uit. Uit onderstaande stages wordt een persoonlijke mix samengesteld op basis van de volgende voorwaarden:
- Bij tenminste één van de drie stages werkt de aios met ouderen, tenzij er sprake is van aantoonbare elders verworven competenties.
- Bij tenminste één van de drie stages werkt de aios met kinderen/jeugdigen (0-18), tenzij er sprake is van aantoonbare elders verworven competenties.
- De stage aanpalend specialisme is een stage binnen de psychiatrie of verslavingszorg. Indien je al eerder in de psychiatrie of verslavingszorg aantoonbare ervaring en competenties hebt opgedaan zonder in aanmerking te komen voor vrijstelling, kun je in overleg met je instituutsopleider kiezen voor een andere stage zoals bijvoorbeeld kindergeneeskunde/sociale pediatrie, geriatrie, verstandelijk beperkten, enz. Op de Stage etalage vind je voorbeelden van stageplaatsen ter inspiratie. Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je kan starten bij een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- De M+G Stage is een stage in een ander profiel van de opleidingen van Maatschappij + Gezondheid (bijvoorbeeld infectieziektebestrijding, jeugdgezondheidszorg, sociaal medische advisering de forensische geneeskunde of een stage meer op beleidsniveau). Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen ter inspiratie. Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je kan starten bij een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- De Keuzestage is vrij in te vullen op basis van jouw individueel opleidingsplan; in samenspraak met jouw praktijkopleider en instituutsopleider bepaal je waar je de keuzestage wilt doen. Het is de bedoeling dat je zelf de stageplaats werft. Je hebt eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je kan starten bij een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
4. Stageperiode en begeleiding
Tijdens de stage zorg je voor minimaal een gesprek waarbij de praktijkopleider of instituutsopleider ook aansluit (o.a. bespreking stageplan en doelen). Naast dit gesprek voer je minimaal 2 keer een evaluatiegesprek met de stagebegeleider. Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door de stagebegeleider en praktijk- of instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt als bijlage toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
De instituutsopleider heeft een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van jouw opleidingsproces, het monitoren van jouw competentiegroei en de kwaliteit. Dit gebeurt door:
- Tijdens het tripartietgesprek de invulling van de stages te bespreken.
- Uiterlijk 6 weken voor start van de stage al dan niet een goedkeuring te geven op je stageverzoek. Hierna kan je definitief de stage doorgeven aan de planning.
- Als de praktijkopleider niet betrokken is bij de stage deze rol over te nemen. De instituutsopleider is dan je aanspreekpunt tijdens de stage, is aanwezig bij een (start)gesprek met de stagebegeleider en is evt. de begeleider en beoordelaar van uitgevoerde praktijktoetsen.
- Na de stage het stageverslag waarderen.
Van de praktijkopleider worden een aantal zaken verwacht t.a.v. de stages:
- Begeleiding van jou in het opstellen van het stageplan voor de stage.
- aanwezigheid bij het gesprek met de stagebegeleider, waarbij het stageplan wordt besproken.
- De praktijkopleider kan ervoor kiezen om tijdens de stage betrokken te blijven, de rol van de instituutsopleider komt dan wat meer op afstand te staan.
De stagebegeleider heeft normaal geen rol in de opleiding en hierdoor zijn de verantwoordelijkheden vrij beperkt:
- Begeleidt jou gedurende 1 tot 2 uur per week.
- Voert minimaal drie gesprekken (startgesprek, evaluatie en eind gesprek)
- Werkt niet met MijnNSPOH en wordt zo nodig door de aios om een verzoek tot bijdrage gevraagd via MijnNSPOH (ontvangt dan een mail).
- Keurt je stageverslag goed en geeft de eindbeoordeling. De eindbeoordeling is een bijlage van je stageverslag en wordt op MijnNSPOH geplaatst.
- Kan eventueel een korte praktijkbeoordeling afnemen.
- Kan eventueel een PO beoordelen.
5. Evaluatie
Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door begeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt aan stageverslag toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
Verdere uitgangspunten van de stages:
- De volgorde van stages omdraaien is mogelijk. Het naar voren halen van de keuzestage kan alleen als de competentieontwikkeling voldoende is en na akkoord van praktijkopleider en instituutsopleider.
- Als een stage instelling meerdere aspecten/profielen aan kan bieden is het bespreekbaar om 2 verschillende stages aan elkaar te verbinden waardoor een periode verlengd kan worden.
- Vervlechten van de stage met een praktijkopleidingsdeel is mogelijk. Dit kan als de competentieontwikkeling voldoende is of als de desbetreffende wetenschappelijke vereniging dit van meerwaarde vindt.
- LET OP: een eventuele buitenlandstage regelen kent een uitgebreide procedure (zie www.stageetalage.nl ) en kost tijd (> half jaar).
Donorgeneeskunde
Donorgeneeskunde aios
Tijdens de opleiding word je breed voorbereid op je rol in het werkveld. Om differentiatie en kruisbestuiving van kennis te bewerkstelligen, maken een wisselend aantal stages onderdeel uit van de profielopleiding. Als aios neem je zelf leiding over je opleiding en dat geldt dus ook voor het regelen van de stages. Het Stagebureau zal de aios hierbij helpen.
Het stageproces kent 5 stappen:
1. Voorlichting:
Tijdens de startmodule voor de profielopleiding wordt er een voorlichtingspresentatie gehouden door het Stagebureau waarin het stageproces uitgebreid wordt besproken. Inhoudelijke vragen over de stages kunnen worden besproken met de instituutsopleider. De stage kaders en algemene leerdoelen vind je onderaan deze pagina.
2. Voorbereiding
De aios is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het opleidingsschema. De aios zorgt ervoor dat het opleidingsschema in MijnNSPOH volledig is en klopt. Het opleidingsschema zal gecommuniceerd worden met de SBOH. Indien iets niet klopt of wijzigt in het opleidingsschema in MijnNSPOH, dient de aios het Stagebureau te informeren via planningmg@nspoh.nl. Het Stagebureau zal de wijziging doorvoeren in MijnNSPOH. De aios dient zelf het opleidingsschema in MijnNSPOH door te geven aan de RGS.
Op basis van het opleidingsschema in MijnNSPOH krijgt de aios 6 maanden voorafgaand aan stage nogmaals een mail over de werving en matching van de stage. In deze mail wordt het stageproces per stage en profiel besproken en eventueel een deadline gesteld, wanneer er een voorkeur opgegeven dient te worden.
3. Werving en matching
Per profielopleiding en per stage ziet deze stap er anders uit:
- De stage aanpalend specialisme: De intentie van deze klinische stage is om de competenties te verwerven met betrekking tot de klinische aspecten van transplantatie, transfusie of de toediening van geneesmiddelen bereid uit lichaamsmateriaal. Inzicht in de verschillende aspecten vanaf de donor tot en met de uiteindelijke toediening zijn een belangrijk onderdeel van deze stage; de donorgeneeskunde is immers een vorm van ketenzorg. Onafhankelijk van het lichaamsmateriaal zijn donoraspecten, kwaliteit, verdeling en veiligheid van lichaamsmateriaal en de klinische toepassing altijd aan de orde. De klinische stage is een op maat gemaakte stage die de aios in overleg met de opleider maakt. Een voorbeeld voor de invulling kan zijn een stage in het kader van een niertransplantatie. In een dergelijke stage komen dan aan de orde; de indicatiestelling, het zoeken naar een match, de aspecten rondom de zorg voor de donor en patiënt betreffende de donatie en transplantatie, de nazorg en de vigilantie. Op gelijke wijze kan een stage worden uitgewerkt voor bijvoorbeeld een stamceltransplantatie, een corneatransplantatie of de toepassing van anti-COVID19. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS. Indien jouw opleidingsschema in MijnNSPOH niet klopt, dien je dit door te geven aan planningmg@nspoh.nl.
- De M+G Stage is een stage in een ander profiel van de opleidingen van Maatschappij + Gezondheid (bijvoorbeeld infectieziektebestrijding, vertrouwensarts/jeugdarts of medisch adviseurs van zorgverzekeraars). Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen. Indien je in aanmerking wilt komen voor een stageplek via de Stage etalage, dan dien je jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- Bij de Keuzestage is het de bedoeling dat je zelf de stageplaats werft. De keuzestage volg je bij de opleidingsinstelling waar je ook de eerste opleidingsperiode gedaan hebt. In incidentele gevallen is het mogelijk om een stage hierbuiten te doen. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien je te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien je jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
4. Stageperiode en begeleiding
Tijdens de stage zorg je voor minimaal een gesprek waarbij de praktijkopleider of instituutsopleider ook aansluit (o.a. bespreking stageplan en doelen). Naast dit gesprek voer je minimaal 2 keer een evaluatiegesprek met de stagebegeleider. Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door de stagebegeleider en praktijk- of instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt als bijlage toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
De instituutsopleider heeft een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van jouw opleidingsproces, het monitoren van jouw competentiegroei en de kwaliteit. Dit gebeurt door:
- Tijdens het tripartietgesprek de invulling van de stages te bespreken.
- Uiterlijk 6 weken voor start van de stage al dan niet een goedkeuring te geven op je stageverzoek. Hierna kan je definitief de stage doorgeven aan de planning.
- Als de praktijkopleider niet betrokken is bij de stage deze rol over te nemen. De instituutsopleider is dan je aanspreekpunt tijdens de stage, is aanwezig bij een (start)gesprek met de stagebegeleider en is evt. de begeleider en beoordelaar van uitgevoerde praktijktoetsen.
- Na de stage het stageverslag waarderen.
Van de praktijkopleider worden een aantal zaken verwacht t.a.v. de stages:
- Begeleiding van jou in het opstellen van het stageplan voor de stage.
- aanwezigheid bij het gesprek met de stagebegeleider, waarbij het stageplan wordt besproken.
- De praktijkopleider kan ervoor kiezen om tijdens de stage betrokken te blijven, de rol van de instituutsopleider komt dan wat meer op afstand te staan.
De stagebegeleider heeft normaal geen rol in de opleiding en hierdoor zijn de verantwoordelijkheden vrij beperkt:
- Begeleidt jou gedurende 1 tot 2 uur per week.
- Voert minimaal drie gesprekken (startgesprek, evaluatie en eind gesprek)
- Werkt niet met MijnNSPOH en wordt zo nodig door de aios om een verzoek tot bijdrage gevraagd via MijnNSPOH (ontvangt dan een mail).
- Keurt je stageverslag goed en geeft de eindbeoordeling. De eindbeoordeling is een bijlage van je stageverslag en wordt op MijnNSPOH geplaatst.
- Kan eventueel een korte praktijkbeoordeling afnemen.
- Kan eventueel een PO beoordelen.
5. Evaluatie
Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door begeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt aan stageverslag toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
Verdere uitgangspunten van de stages:
- De volgorde van stages omdraaien is mogelijk. Het naar voren halen van de keuzestage kan alleen als de competentieontwikkeling voldoende is en na akkoord van praktijkopleider en instituutsopleider.
- Als een stage instelling meerdere aspecten/profielen aan kan bieden is het bespreekbaar om 2 verschillende stages aan elkaar te verbinden waardoor een periode verlengd kan worden.
- Vervlechten van de stage met een praktijkopleidingsdeel is mogelijk. Dit kan als de competentieontwikkeling voldoende is of als de desbetreffende wetenschappelijke vereniging dit van meerwaarde vindt.
LET OP: een eventuele buitenlandstage regelen kent een uitgebreide procedure (zie www.stageetalage.nl ) en kost tijd (> half jaar).
Infectieziektebestrijding
Infectieziektebestrijding aios
Tijdens de opleiding word je breed voorbereid op je rol in het werkveld. Om differentiatie en kruisbestuiving van kennis te bewerkstelligen, maken een wisselend aantal stages onderdeel uit van de profielopleiding. Als aios neem je zelf leiding over je opleiding en dat geldt dus ook voor het regelen van de stages. Het Stagebureau zal de aios hierbij helpen.
Het stageproces kent 5 stappen:
1. Voorlichting:
Tijdens de startmodule voor de profielopleiding wordt er een voorlichtingspresentatie gehouden door het Stagebureau waarin het stageproces uitgebreid wordt besproken. Inhoudelijke vragen over de stages kunnen worden besproken met de instituutsopleider. De stage kaders en algemene leerdoelen vind je onderaan deze pagina.
2. Voorbereiding
De aios is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het opleidingsschema. De aios zorgt ervoor dat het opleidingsschema in MijnNSPOH volledig is en klopt. Het opleidingsschema zal gecommuniceerd worden met de SBOH. Indien iets niet klopt of wijzigt in het opleidingsschema in MijnNSPOH, dient de aios het Stagebureau te informeren via planningmg@nspoh.nl. Het Stagebureau zal de wijziging doorvoeren in MijnNSPOH. De aios dient zelf het opleidingsschema in MijnNSPOH door te geven aan de RGS.
Op basis van het opleidingsschema in MijnNSPOH krijgt de aios 6 maanden voorafgaand aan stage nogmaals een mail over de werving en matching van de stage. In deze mail wordt het stageproces per stage en profiel besproken en eventueel een deadline gesteld, wanneer er een voorkeur opgegeven dient te worden.
3. Werving en matching
Per profielopleiding en per stage ziet deze stap er anders uit:
- De stage aanpalend specialisme: Deze stage bestaat uit 4 weken bij het RIVM (fulltime) en de resterende weken bij de medische microbiologie. De stage bij het RIVM/LCI (landelijk coördinatiecentrum infectieziektebestrijding) wordt door de NSPOH ingepland, voor het inplannen van de resterende weken van deze stage ben je zelf verantwoordelijk. De stage bij de medische microbiologie mag zowel in als buiten een ziekenhuis plaatsvinden en hoeft geen erkende opleidingsplek te zijn. Het is de bedoeling dat je zelf een stageplaats werft. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief kan starten bij een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien jij jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- De M+G Stage: je volgt deze stage buiten je eigen profiel, maar binnen het werkveld van de M+G, bijv. bij tuberculosebestrijding, medische milieukunde of jeugdgezondheidszorg. Een stage buiten de GGD is ook mogelijk, hierbij kan je denken aan organisaties zoals Soa Aids Nederland, NVWA, RIVM, de Gezondheidsraad, Defensie, stichtingen met (internationale) gezondheidsdoelstellingen, etc. Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen ter inspiratie. Indien je een leuke stageplek op de Stage etalage hebt gevonden, dien jij jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien jij jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS
- De Keuzestage bepaal je op basis van jouw individueel opleidingsplan en in samenspraak met jouw praktijkopleider en instituutsopleider je waar je deze stage wilt gaan doen. De stage mag zowel verdiepend als verbredend zijn. Ook een buitenlandstage is mogelijk, lees dan vooral tijdig de informatie op de Stage etalage hierover. Het is de bedoeling dat je zelf een stageplaats werft. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien jij jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
4. Stageperiode en begeleiding
Tijdens de stage zorg je voor minimaal een gesprek waarbij de praktijkopleider of instituutsopleider ook aansluit (b.v. bespreking stageplan en doelen). Naast dit gesprek voer je minimaal 2 keer een evaluatiegesprek met de stagebegeleider. Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door de stagebegeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt als bijlage toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
De instituutsopleider heeft een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van jouw opleidingsproces, het monitoren van jouw competentiegroei en de kwaliteit. Dit gebeurt door:
- Tijdens het tripartietgesprek de invulling van de stages te bespreken.
- Uiterlijk 6 weken voor start van de stage al dan niet een goedkeuring te geven op je stageverzoek. Hierna kan je definitief de stage doorgeven aan de planning.
- Als de praktijkopleider niet betrokken is bij de stage deze rol over te nemen. De instituutsopleider is dan je aanspreekpunt tijdens de stage, is aanwezig bij een (start)gesprek met de stagebegeleider en is evt. de begeleider en beoordelaar van uitgevoerde praktijktoetsen.
- Na de stage het stageverslag waarderen.
Van de praktijkopleider worden een aantal zaken verwacht t.a.v. de stages:
- Begeleiding van jou in het opstellen van het stageplan voor de stage.
- aanwezigheid bij het gesprek met de stagebegeleider, waarbij het stageplan wordt besproken.
- De praktijkopleider kan ervoor kiezen om tijdens de stage betrokken te blijven, de rol van de instituutsopleider komt dan wat meer op afstand te staan.
De stagebegeleider heeft normaal geen rol in de opleiding en hierdoor zijn de verantwoordelijkheden vrij beperkt:
- Begeleidt jou gedurende 1 tot 2 uur per week.
- Voert minimaal drie gesprekken (startgesprek, evaluatie en eind gesprek)
- Werkt niet met MijnNSPOH en wordt zo nodig door de aios om een verzoek tot bijdrage gevraagd via MijnNSPOH (ontvangt dan een mail).
- Keurt je stageverslag goed en geeft de eindbeoordeling. De eindbeoordeling is een bijlage van je stageverslag en wordt op MijnNSPOH geplaatst.
- Kan eventueel een korte praktijkbeoordeling afnemen.
- Kan eventueel een PO beoordelen.
5. Evaluatie
Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door begeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt aan stageverslag toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
Verdere uitgangspunten van de stages:
- De volgorde van stages omdraaien is mogelijk. Het naar voren halen van de keuzestage kan alleen als de competentieontwikkeling voldoende is en na akkoord van praktijkopleider en instituutsopleider.
- Als een stage instelling meerdere aspecten/profielen aan kan bieden is het bespreekbaar om 2 verschillende stages aan elkaar te verbinden waardoor een periode verlengd kan worden.
- Vervlechten van de stage met een praktijkopleidingsdeel is mogelijk. Dit kan als de competentieontwikkeling voldoende is of als de desbetreffende wetenschappelijke vereniging dit van meerwaarde vindt.
- LET OP: een eventuele buitenlandstage regelen kent een uitgebreide procedure (zie www.stageetalage.nl ) en kost tijd (> half jaar).
Medische milieukunde
Medische milieukunde aios
Tijdens de opleiding word je breed voorbereid op je rol in het werkveld. Om differentiatie en kruisbestuiving van kennis te bewerkstelligen, maken een wisselend aantal stages onderdeel uit van de profielopleiding. Als aios neem je zelf leiding over je opleiding en dat geldt dus ook voor het regelen van de stages. Het Stagebureau zal de aios hierbij helpen.
Het stageproces kent 5 stappen:
1. Voorlichting:
Tijdens de startmodule voor de profielopleiding wordt er een voorlichtingspresentatie gehouden door het Stagebureau waarin het stageproces uitgebreid wordt besproken. Inhoudelijke vragen over de stages kunnen worden besproken met de instituutsopleider. De stage kaders en algemene leerdoelen vind je onderaan deze pagina.
2. Voorbereiding
De aios is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het opleidingsschema. De aios zorgt ervoor dat het opleidingsschema in MijnNSPOH volledig is en klopt. Het opleidingsschema zal gecommuniceerd worden met de SBOH. Indien iets niet klopt of wijzigt in het opleidingsschema in MijnNSPOH, dient de aios het Stagebureau te informeren via planningmg@nspoh.nl. Het Stagebureau zal de wijziging doorvoeren in MijnNSPOH. De aios dient zelf het opleidingsschema in MijnNSPOH door te geven aan de RGS.
Op basis van het opleidingsschema in MijnNSPOH krijgt de aios 6 maanden voorafgaand aan stage nogmaals een mail over de werving en matching van de stage. In deze mail wordt het stageproces per stage en profiel besproken en eventueel een deadline gesteld, wanneer er een voorkeur opgegeven dient te worden.
3. Werving en matching
Per profielopleiding en per stage ziet deze stap er anders uit:
- De stage aanpalend specialisme: Deze stage organiseert de instituutsopleider van de NSPOH voor je. Gedurende de eerste praktijkopleidingsperiode bespreekt de instituutsopleider met jou de inhoud en mogelijkheden. De stage vindt plaats bij het UMCU en bestaat uit 3 deelstages die gelijktijdig gelopen worden. Je loopt stage bij het NVIC (Nationaal vergiftigingen informatie centrum), de dermatologie en bij de afdeling arbeidsgerelateerde longziekten. Zodra de periode van je aanpalende stage bekend is kan je deze per mail doorgeven aan het Stagebureau. Voorafgaand aan de stage bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien jij jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS
- De M+G Stage: je volgt deze stage buiten je eigen profiel, maar binnen het werkveld van de M+G, bijv. bij infectieziektebestrijding, jeugdgezondheidszorg of OGGZ, maar een stage buiten de GGD is ook mogelijk. Hierbij kan je denken aan organisaties zoals RIVM, de Gezondheidsraad, Defensie, gemeenten, NKAL, organisaties met (internationale) gezondheidsdoelstellingen, etc. Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen ter inspiratie. Indien je een leuke stageplek op de Stage etalage hebt gevonden, dien jij jouw voorkeuren uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien jij jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS
- De Keuzestage bepaal je op basis van jouw individueel opleidingsplan en in samenspraak met jouw praktijkopleider en instituutsopleider waar je deze stage wilt gaan doen. De stage mag zowel verdiepend als verbredend zijn. Ook een buitenlandstage is mogelijk, lees dan vooral tijdig de informatie op de Stage etalage hierover. Het is de bedoeling dat je zelf een stageplaats werft. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien jij jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
4. Stageperiode en begeleiding
Tijdens de stage zorg je voor minimaal een gesprek waarbij de praktijkopleider of instituutsopleider ook aansluit (b.v. bespreking stageplan en doelen). Naast dit gesprek voer je minimaal 2 keer een evaluatiegesprek met de stagebegeleider. Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door de stagebegeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt als bijlage toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
De instituutsopleider heeft een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van jouw opleidingsproces, het monitoren van jouw competentiegroei en de kwaliteit. Dit gebeurt door:
- Tijdens het tripartietgesprek de invulling van de stages te bespreken.
- Uiterlijk 6 weken voor start van de stage al dan niet een goedkeuring te geven op je stageverzoek. Hierna kan je definitief de stage doorgeven aan de planning.
- Als de praktijkopleider niet betrokken is bij de stage deze rol over te nemen. De instituutsopleider is dan je aanspreekpunt tijdens de stage, is aanwezig bij een (start)gesprek met de stagebegeleider en is evt. de begeleider en beoordelaar van uitgevoerde praktijktoetsen.
- Na de stage het stageverslag waarderen.
Van de praktijkopleider worden een aantal zaken verwacht t.a.v. de stages:
- Begeleiding van jou in het opstellen van het stageplan voor de stage.
- aanwezigheid bij het gesprek met de stagebegeleider, waarbij het stageplan wordt besproken.
- De praktijkopleider kan ervoor kiezen om tijdens de stage betrokken te blijven, de rol van de instituutsopleider komt dan wat meer op afstand te staan.
De stagebegeleider heeft normaal geen rol in de opleiding en hierdoor zijn de verantwoordelijkheden vrij beperkt:
- Begeleidt jou gedurende 1 tot 2 uur per week.
- Voert minimaal drie gesprekken (startgesprek, evaluatie en eind gesprek)
- Werkt niet met MijnNSPOH en wordt zo nodig door de aios om een verzoek tot bijdrage gevraagd via MijnNSPOH (ontvangt dan een mail).
- Keurt je stageverslag goed en geeft de eindbeoordeling. De eindbeoordeling is een bijlage van je stageverslag en wordt op MijnNSPOH geplaatst.
- Kan eventueel een korte praktijkbeoordeling afnemen.
- Kan eventueel een PO beoordelen.
5. Evaluatie
Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door begeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt aan stageverslag toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
Verdere uitgangspunten van de stages:
- De volgorde van stages omdraaien is mogelijk. Het naar voren halen van de keuzestage kan alleen als de competentieontwikkeling voldoende is en na akkoord van praktijkopleider en instituutsopleider.
- Als een stage instelling meerdere aspecten/profielen aan kan bieden is het bespreekbaar om 2 verschillende stages aan elkaar te verbinden waardoor een periode verlengd kan worden.
- Vervlechten van de stage met een praktijkopleidingsdeel is mogelijk. Dit kan als de competentieontwikkeling voldoende is of als de desbetreffende wetenschappelijke vereniging dit van meerwaarde vindt.
- LET OP: een eventuele buitenlandstage regelen kent een uitgebreide procedure (zie www.stageetalage.nl ) en kost tijd (> half jaar).
Tuberculosebestrijding
Tuberculosebestrijding aios
Tijdens de opleiding word je breed voorbereid op je rol in het werkveld. Om differentiatie en kruisbestuiving van kennis te bewerkstelligen, maken een wisselend aantal stages onderdeel uit van de profielopleiding. Als aios neem je zelf leiding over je opleiding en dat geldt dus ook voor het regelen van de stages. Het Stagebureau zal de aios hierbij helpen.
Het stageproces kent 5 stappen:
1. Voorlichting:
Tijdens de startmodule voor de profielopleiding wordt er een voorlichtingspresentatie gehouden door het Stagebureau waarin het stageproces uitgebreid wordt besproken. Inhoudelijke vragen over de stages kunnen worden besproken met de instituutsopleider. De stage kaders en algemene leerdoelen vind je onderaan deze pagina.
2. Voorbereiding
De aios is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het opleidingsschema. De aios zorgt ervoor dat het opleidingsschema in MijnNSPOH volledig is en klopt. Het opleidingsschema zal gecommuniceerd worden met de SBOH. Indien iets niet klopt of wijzigt in het opleidingsschema in MijnNSPOH, dient de aios het Stagebureau te informeren via planningmg@nspoh.nl. Het Stagebureau zal de wijziging doorvoeren in MijnNSPOH. De aios dient zelf het opleidingsschema in MijnNSPOH door te geven aan de RGS.
Op basis van het opleidingsschema in MijnNSPOH krijgt de aios 6 maanden voorafgaand aan stage nogmaals een mail over de werving en matching van de stage. In deze mail wordt het stageproces per stage en profiel besproken en eventueel een deadline gesteld, wanneer er een voorkeur opgegeven dient te worden.
3. Werving en matching
Per profielopleiding en per stage ziet deze stap er anders uit:
- De stage aanpalend specialisme: je volgt deze bij een erkende opleidingsplek voor longgeneeskunde. Het is namelijk de bedoeling dat je zelf een stageplaats werft. Gebruik hier ook vooral het netwerk van je praktijkopleider en evt. instituutsopleider voor. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief kan starten bij een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien jij jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
- De M+G Stage: je volgt deze stage buiten je eigen profiel, maar binnen het werkveld van de M+G, bijv. bij infectieziektebestrijding, OGGZ of jeugdgezondheidszorg, een stage buiten de GGD is ook mogelijk. Hierbij kan je denken aan organisaties zoals RIVM, de Gezondheidsraad, Defensie, stichtingen met (internationale) gezondheidsdoelstellingen zoals KNCV of Leprastichting, etc. Op de Stage etalage vind je voorbeelden van goede stageplaatsen ter inspiratie. Indien je een leuke stageplek op de Stage etalage hebt gevonden, dien jij jouw voorkeur uiterlijk 4 maanden voorafgaand aan de stage kenbaar te maken op de website. Hierover ontvang je 6 maanden voorafgaand aan de stage een email. 4 maanden voorafgaand aan de stage zal het Stagebureau de beschikbaarheid van de stageplekken bij de stage instellingen uitvragen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplaats te werven. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien jij jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS
- Bij de Keuzestage kent een deel van deze stage een verplichtend karakter qua invulling. In ieder geval dient deze ingevuld te worden met een maand Sanatorium stage en een maand Medische microbiologie. De invulling van de resterende weken kunnen op basis van jouw individueel opleidingsplan en in samenspraak met jouw praktijkopleider en instituutsopleider worden bepaald. De stage mag dan zowel verdiepend als verbredend zijn. Ook een buitenlandstage is mogelijk, lees dan vooral tijdig de informatie op de Stage etalage hierover. Het is de bedoeling dat je zelf de stageplaatsen werft. Hiervoor heb je eerst goedkeuring nodig van de instituutsopleider, voordat je de stage instelling benadert. Goedkeuring dien jij te vragen per mail aan de instituutsopleider met het Stagebureau (planningmg@nspoh.nl) in de cc. Als je definitief toegewezen bent aan een stage instelling bespreek je met de stagebegeleider een mogelijke invulling van je stageplan. Bij het opstellen van je stageplan betrek je ook je opleiders. Uiterlijk 4 weken voor de start van de stage dien je, ter goedkeuring, via MijnNSPOH je stageplan in bij je instituutsopleider. Na goedkeuring dien jij jouw opleidingsschema in MijnNSPOH te controleren en deze door te voeren in mijn MijnRGS.
4. Stageperiode en begeleiding
Tijdens de stage zorg je voor minimaal een gesprek waarbij de praktijkopleider of instituutsopleider ook aansluit (b.v. bespreking stageplan en doelen). Naast dit gesprek voer je minimaal 2 keer een evaluatiegesprek met de stagebegeleider. Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door de stagebegeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt als bijlage toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
De instituutsopleider heeft een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van jouw opleidingsproces, het monitoren van jouw competentiegroei en de kwaliteit. Dit gebeurt door:
- Tijdens het tripartietgesprek de invulling van de stages te bespreken.
- Uiterlijk 6 weken voor start van de stage al dan niet een goedkeuring te geven op je stageverzoek. Hierna kan je definitief de stage doorgeven aan de planning.
- Als de praktijkopleider niet betrokken is bij de stage deze rol over te nemen. De instituutsopleider is dan je aanspreekpunt tijdens de stage, is aanwezig bij een (start)gesprek met de stagebegeleider en is evt. de begeleider en beoordelaar van uitgevoerde praktijktoetsen.
- Na de stage het stageverslag waarderen.
Van de praktijkopleider worden een aantal zaken verwacht t.a.v. de stages:
- Begeleiding van jou in het opstellen van het stageplan voor de stage.
- aanwezigheid bij het gesprek met de stagebegeleider, waarbij het stageplan wordt besproken.
- De praktijkopleider kan ervoor kiezen om tijdens de stage betrokken te blijven, de rol van de instituutsopleider komt dan wat meer op afstand te staan.
De stagebegeleider heeft normaal geen rol in de opleiding en hierdoor zijn de verantwoordelijkheden vrij beperkt:
- Begeleidt jou gedurende 1 tot 2 uur per week.
- Voert minimaal drie gesprekken (startgesprek, evaluatie en eind gesprek)
- Werkt niet met MijnNSPOH en wordt zo nodig door de aios om een verzoek tot bijdrage gevraagd via MijnNSPOH (ontvangt dan een mail).
- Keurt je stageverslag goed en geeft de eindbeoordeling. De eindbeoordeling is een bijlage van je stageverslag en wordt op MijnNSPOH geplaatst.
- Kan eventueel een korte praktijkbeoordeling afnemen.
- Kan eventueel een PO beoordelen.
5. Evaluatie
Na de stage laat je je stageverslag beoordelen door begeleider en instituutsopleider. De stagebeoordeling door de stagebegeleider wordt aan stageverslag toegevoegd en op MijnNSPOH gezet.
Verdere uitgangspunten van de stages:
- De volgorde van stages omdraaien is mogelijk. Het naar voren halen van de keuzestage kan alleen als de competentieontwikkeling voldoende is en na akkoord van praktijkopleider en instituutsopleider.
- Als een stage instelling meerdere aspecten/profielen aan kan bieden is het bespreekbaar om 2 verschillende stages aan elkaar te verbinden waardoor een periode verlengd kan worden.
- Vervlechten van de stage met een praktijkopleidingsdeel is mogelijk. Dit kan als de competentieontwikkeling voldoende is of als de desbetreffende wetenschappelijke vereniging dit van meerwaarde vindt.
- LET OP: een eventuele buitenlandstage regelen kent een uitgebreide procedure (zie www.stageetalage.nl ) en kost tijd (> half jaar).
Voorkeur aangeven
Mag ik zelf contact opnemen met de stage-instelling van mijn voorkeur getoond op Stage etalage?
We willen voorkomen dat instellingen waar wij direct mee in contact staan en aios plaatsen ook individueel door aios benaderd worden. Heb je tussen de stages een interessante plek zien staan neem dan eerst contact op met de instituutopleider voor goedkeuring en geef daarna je voorkeur(en) aan via de stageetalage. Voor vragen of meer informatie zie het stageproces per (profiel) opleiding. Daarnaast kan je altijd contact opnemen met planningmg@nspoh.nl.
Is het zeker dat mijn voorkeur gehonoreerd wordt?
Nee, dit is o.a. afhankelijk van het aantal aios die een voorkeur voor deze stageplaats voor de deadline (4 mnd voor de start van de stage) heeft aangegeven en de mogelijkheden bij de stageinstelling.
De instituutsopleider bepaalt of de stageplaats definitief gemaakt wordt en naar wie de stageplaats toe gaat.
Kijk daarom altijd verder zodat je meerdere voorkeuren kan opgeven en achter de hand hebt, voor het geval jouw eerste voorkeur niet gehonoreerd kan worden.
Heb je vragen over de plek van je voorkeur of de procedure rondom plaatsing neem dan contact op met het Stagebureau via planningmg@nspoh.nl
Kan ik meer dan 1 voorkeur opgeven?
Ja, het is mogelijk om 2 voorkeuren op te geven. Naast het opgegeven van 2 voorkeuren is het belangrijk dat je meerdere mogelijkheden in gedachten houdt. Als de plaatsingsprocedure voorbij is en je bent niet geplaatst bij een van je voorkeuren kan je met het Stagebureau kijken naar de andere mogelijkheden van je interesse.
Je kan altijd contact opnemen met het Stagebureau om te overleggen over je voorkeuren en de plaatsingsprocedure. Stuur een mail naar planningmg@nspoh.nl
Kan ik een opgegeven voorkeur wijzigen?
- Als de status ‘voorlopig geplaatst’ is kun je je voorkeur wijzigen of verwijderen. Voorlopig geplaatst betekent overigens niet dat je ervan uit kan gaan dat je plaatsing definitief gemaakt gaat worden. Dit geeft slechts aan dat je een voorkeur hebt aangegeven en na het verstrijken van de deadline zal gekeken worden of je voorkeur ingewilligd kan worden.
- Als de status ‘onder voorbehoud geplaatst’ is kun je voor deze stage geen voorkeur meer opgeven of wijzigen. Neem dan contact op met het Stagebureau planningmg@nspoh.nl
- Als de status ‘geplaatst’ is kun je voor deze stage geen voorkeur meer opgeven of wijzigen en ben je definitief geplaatst. Wil je dit toch niet neem dan contact op met het Stagebureau planningmg@nspoh.nl .
Stageperiode
Wat zijn de kaders en algemene leerdoelen voor stages?
Bij het benaderen van een stage instelling kun je gebruik maken van de (specifieke) stagekaders die onderaan vermeld staan en voor meer informatie over de rol van de stagebegeleider kun je deze documenten meesturen: ‘Praktische informatie voor stagebegeleiders‘ en ‘Extra informatie stagebegeleiding‘.
Heb je de stageplek geregeld meld deze dan hier aan. Na definitieve goedkeuring van de stage door je instituutsopleider en het Stagebureau bevestigen we je stageplek en maken we de verdere administratie in orde en ontvangt de instelling een bevestiging met de stage-intentieverklaring.
Algemeen kader inrichting stages
Specifiek stagekader Huisartsen
Specifiek stagekader Psychiatrie
Specifiek stagekader Spoedeisende Hulp
Specifiek stagekader Verslavingszorg
Specifieke stagekader Kindergeneeskunde
Specifiek stagekader Kinderrevalidatie
Specifiek stagekader Kinderpsychiatrie
Stagekader M&G JGZ
Wordt er verwacht dat ik diensten draai tijdens de stage?
Bij sommige instellingen zijn diensten een onderdeel van de stage.
Rekening houdend met de gestelde bekwaamheidsniveaus 2 en 3 worden voor het zelfstandig uitvoeren van diensten met supervisie op afstand de volgende voorwaarden gesteld:
- Inwerkprogramma zorgt voor voldoende bekwaamheid;
- Bekwaamheid wordt vastgesteld door de stagebegeleider tijdens het voortgangsgesprek;
- Bij twijfel over bekwaamheid stemmen stagebegeleider en aios af met de instituutsopleider.
Hoe kan het dat de startdatum van mijn stage, zoals getoond in het systeem, in of vlak vóór het weekend valt?
De start- en einddatum van de stages wordt door onze software automatisch berekend d.m.v. je dienstverband. Onze software houdt helaas geen rekening met weekenddagen. De daadwerkelijke praktische start- en einddatum stem je af met je stage-instelling. In mijnRGS vul je wel dezelfde data in zoals getoond in het systeem, ook al vallen deze in een weekend en komt dit niet overeen met de praktische startdatum in de praktijk.
Mag ik een aanpalend specialisme stage ook inzetten als een keuzestage?
- Binnen het JGZ profiel is dat niet wenselijk. Mocht je goede redenen hebben hiervan af te willen wijken, maak dit dan bespreekbaar met je praktijkopleider en instituutsopleider.
- Binnen het FG profiel liggen de aanpalende specialismen vast. Het is niet wenselijk om deze als keuzestage in te zetten. Mocht je goede redenen hebben hiervan af te willen wijken, maak dit dan bespreekbaar met je praktijkopleider en instituutsopleider.
- Binnen IZB ligt de aanpalend specialisme (klinische) stage vast.
Kan ik de stages qua volgorde ruilen?
In principe kan dit, in overleg met de instituutsopleider. Als je je opleidingsschema en/of de volgorde in stages wijzigt, en hier ook goedkeuring van je instituutsopleider voor hebt, geef dit dan ook altijd door aan het Stagebureau via planningmg@nspoh.nl
Op die manier blijft de administratie op orde en houden we zicht op de invulling van je opleiding.
Veelgestelde vragen door stage-instellingen
Stageplaats aanmelden
Komen onze gegevens op deze website terecht?
De gegevens van uw instelling en mogelijke stageplaats komen alleen op deze website wanneer u hier toestemming voor geeft. Wanneer u niet wil dat de stageplaats getoond wordt, geef dit graag expliciet aan bij het stagebureau planningmg@nspoh.nl.
Het is daarnaast ook mogelijk om stageplaatsen voor iedereen weer te geven of alleen als een aios ingelogd is. Mocht u dan wel de stageplaats aan een aios willen tonen maar de plaats niet publiekelijk zichtbaar willen maken dan kan u dat expliciet aangeven aan het stagebureau.
U kunt er ook voor kiezen om de contactpersoon niet zichtbaar te maken voor de aios.
Wat gebeurt er nadat er een stageplaats beschikbaar gesteld is?
De stageplaats wordt eerst formeel goedgekeurd door de instituutsopleider, waarna de plek beschikbaar wordt gesteld aan de aios. Wanneer een aios geïnteresseerd is in de plek en zich hiervoor heeft aangemeld bij het stagebureau, zal er contact met u opgenomen worden. Na instemming van u, de aios én de instituutsopleider zal de stage formeel vastgelegd worden, waarna er een stage-intentieverklaring wordt aangeboden.
Kan ik meerdere stageplaatsen tegelijk aanbieden?
Jazeker, graag zelfs. U kunt dit kenbaar maken door contact op te nemen met het Stagebureau via planningmg@nspoh.nl.
Stagebegeleiding
Staat er een financiële vergoeding voor de stagebegeleiding tegenover?
Gedurende de stageperiode ontvangen de aios en stage-instelling geen financiële vergoeding. Mocht een aios tijdens haar of zijn stage avond-, nacht- en weekenddienst draaien en recht hebben op een ORT toeslag wordt deze uitgekeerd door de werkgever SBOH. Deze wordt door de SBOH volledig doorbelast aan de stage-instelling.
Worden er accreditatiepunten toegekend voor de stagebegeleiding?
Nee, er worden geen accreditatiepunten toegekend.
Wat wordt er precies verwacht van de stagebegeleider?
Hiervoor verwijzen wij naar de documenten ‘Praktische informatie voor stagebegeleiders‘ en ‘Extra informatie stagebegeleiding‘.
Stageovereenkomst en contracten
Krijg ik een stageovereenkomst voor elke aangeboden stageplaats?
Nee. Er is een stage-intentieverklaring opgesteld welke niet meer ondertekend hoeft te worden. Deze wordt opgestuurd als de eerste stageplaats beschikbaar gesteld wordt en is van toepassing op volgende stageplaatsen.
Wie regelt de VOG als deze nodig is?
De aios regelt de aanvraag. Kosten hiervoor kunnen zij declareren bij de werkgever SBOH.
Mogen wij als stage-instelling de aios een eigen contract aanbieden?
Jazeker, hiermee kan een instelling zaken zoals geheimhouding formaliseren.