Spring naar content

KinderrechtenNU in de klas / leren participeren als preventie en vroegsignalering

Nieuwe stageplek! Beschikbaar in 2025

Achtergrond

KinderrechtenNU in de klas is een werkwijze waarbij kinderen vanaf groep 6 op een speelse wijze leren nadenken over wat zij nodig hebben om gezond, veilig en blij/gelukkig op te groeien. In de kring geven kinderen daar woorden aan, begeleid door een volwassene. Daarna gaan ze in groepjes met elkaar in gesprek door middel van het KinderrechtenNUspel. Dit spel bevat open vragen die alle onderwerpen uit het kinderrechtenverdrag dekken.

KinderrechtenNU leert kinderen bewust maken dat ze er nooit alleen voor staan en de weg weten in hun sociale netwerk. Dat doen ze in hun eigen kleine ‘dorpje’, de klas, samen met de JGZ-er (getraind in de methodiek), de leerkracht en meerdere personen uit het schoolzorgteam van de school. Zij nemen deel aan de gesprekken maar hebben vooral een luisterende en observerende rol en oordelen niet.

Na afloop bespreekt de JGZ-er samen met de aanwezige professionals de verhalen van de kinderen en bekijken welk kind een individueel vervolggesprek nodig heeft. Daarna volgen zonodig acties en hulp op maat.

KinderrechtenNU in de klas is een vertrekpunt voor burgerschapsvorming en participatie. Het geeft invulling aan meerdere wetten en zorgt voor naleving van verdragen, zoals het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, de Wet sociale veiligheid in de school, het kerndoel burgerschap uit de Wet op primair onderwijs, WPG en Jeugdwet.

Sinds 2014 zijn er diverse pilots en onderzoeken gedaan in en met de JGZ.

Wat ga je doen…?

  • Je beschrijft de werkwijze van de KinderrechtenNU methodiek, zodat het gemakkelijk(er) overdraagbaar wordt. Een concept beschrijving is beschikbaar en er zijn filmopnames voor de training beschikbaar.
  • Je interviewt de initiatiefnemer en ambassadeurs van KinderrechtenNU, in overleg kun je met hen ‘op pad’ om te zien hoe de methodiek werkt in de praktijk.
  • Je doet literatuuronderzoek naar soortgelijke methodieken of lespakketten en naar wetenschappelijk onderbouwing voor de leeftijdsgroep van 9-11 jaar.
  • Je maakt een overzicht van de pilots en onderzoeken: wat weten we nu, welke ervaringen zijn er mee opgedaan, welke knelpunten zijn er?
  • Je maakt een stappenplan voor verder onderzoek en/of implementatie.
  • Andere werkzaamheden in overleg.

Begeleiding

Je krijgt begeleiding van een promovenda die tevens in de JGZ werkt en een senior onderzoeker. Je wordt ook opgenomen in het team ‘Jeugd’ van de afdeling Public and Occupational Health van Amsterdam UMC.

Meer informatie?

Wil je meer weten of ben je nu al enthousiast? Geef je voorkeur op in de stage etalage, 4 maanden voorafgaand aan je stageperiode vraagt het stagebureau de beschikbaarheid uit bij de stage instelling.