Transfusiegeneeskunde
Stage transfusiegeneeskunde Sanquin
De artsen van de afdeling transfusiegeneeskunde van Sanquin zorgen onder andere voor de selectie van geschikte bloedproducten, zoals erytrocyten of trombocyten, voor transfusie en adviseren over het gebruik van deze bloedproducten. Jaarlijks worden er bijna een miljoen bloedproducten getransfundeerd. Voor de meeste patiënten zijn er voldoende bloedproducten beschikbaar, maar in sommige situaties is het lastig om passend bloed te vinden. Bijvoorbeeld voor patiënten met antistoffen tegen veelvoorkomende bloedgroepen of patiënten met bepaalde combinaties van antistoffen tegen bloedgroepen. Dan worden speciaal donors opgeroepen of er wordt gezocht in de zogenaamde ‘Sanquin Bank of Frozen Blood’, waarin bloed met een zeldzame of bijzondere bloedgroep ingevroren ligt. De artsen van de afdeling transfusiegeneeskunde zorgen ervoor dat iedere patiënt met een zo goed mogelijk passend bloedproduct behandeld kan worden.
Ook adviseren de artsen van de afdeling transfusiegeneeskunde bij indicatiestelling voor transfusies, bij vermoeden op transfusiereacties en over beleid rondom bloedtransfusie. Ze werken hiervoor nauw samen met de ziekenhuizen, waar ze ook deelnemen aan de overleggen van de bloedtransfusiecommissies. Er wordt veel overlegd met het laboratorium voor immunodiagnostiek binnen Sanquin, waar de bloedgroeptyperingen en antistofbepalingen worden uitgevoerd. Naast diagnostiek speelt de afdeling transfusiegeneeskunde ook een rol bij wetenschappelijk onderzoek.
Naast de taken omtrent bloedtransfusie zijn de artsen van de afdeling transfusiegeneeskunde ook betrokken bij therapeutische aferese bij patiënten. Dit zijn behandelingen waarbij plasma of bepaalde cellen afgenomen of vervangen worden, bijvoorbeeld plasmawisseling bij auto-immuunziekten of wisseling van erytrocyten bij sikkelcelziekte. Behalve therapeutisch aferese worden ook hematopoëitische stamcellen voor stamcel transplantatie bij donors afgenomen. Deze therapeutische afereses en cellulaire collecties worden uitgevoerd door het mobiele Sanquin Bijzondere Afname Team.
Tijdens de stage transfusiegeneeskunde neemt je als stagiair kennis van de belangrijkste taken en activiteiten van de afdeling transfusiegeneeskunde. Je wordt geleidelijk bij de werkprocessen betrokken en voert onder supervisie activiteiten zelf uit. Verder neem je neemt deel aan de verschillende overleggen en de scholingsmomenten, worden gehouden.
Deze stageplek is geschikt voor:
- Aiossen van de profielopleiding donorgeneeskunde, als keuzestage.
- Aiossen eerste fase opleiding M+G met interesse in de transfusiegeneeskunde, als keuzestage.