Zorg voor mensen, mensen voor de zorg.
Stageplek is in 2025 opnieuw beschikbaar
De directie Publieke Gezondheid (PG) streeft naar een (mentaal) gezonde bevolking en het terugdringen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. De directie PG is verantwoordelijk voor het stelsel van de Publieke Gezondheid dat is vastgelegd in de Wet Publieke Gezondheid. De publieke gezondheidszorg omvat gezondheidsbeschermende en gezondheidsbevorderende maatregelen voor de bevolking of specifieke groepen daaruit, waaronder het voorkómen en het vroegtijdig opsporen van ziekten. De directie PG is daarnaast verantwoordelijk voor een aantal medisch-ethische onderwerpen en is coördinerend opdrachtgever van de Gezondheidsraad, RIVM en ZonMw.
Aandachtsgebieden
- Versterken van het stelsel van de Publieke Gezondheid. Het betreft de samenwerking tussen Rijk, het RIVM, gemeenten en GGD’en met betrekking tot onder andere het lokale gezondheidsbeleid, de jeugdgezondheidszorg, de ouderengezondheidszorg, seksuele gezondheid en medische milieukunde. Daarnaast streven we naar paraatheid ten aanzien van (grensoverschrijdende) gezondheidsdreigingen zoals Chemische Biologische Radiologische en Nucleaire dreigingen (CBRN) en gezondheidsdreigingen door klimaatverandering.
- Voorkómen en het vroegtijdig opsporen van ziekten door het programmatisch aanbieden van bevolkingsonderzoeken, zoals de screening op kanker en pre- en neonatale screening; inclusief het verkennen van nieuwe mogelijkheden, zoals de inzet van DNA-technologie in preventie en de zorg.
- Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) dat is vastgesteld tussen het Rijk, Gemeenten, zorgverzekeraars en GGD-en met als doel een Gezonde Generatie 2040. Het betreft afspraken over onder meer het versterken van preventie in het zorgstelsel en de verbinding tussen het zorg- en het sociaal/gemeentelijke domein (link met Integraal Zorg Akkoord); en het stimuleren van een gezonde leefstijl en vitaal ouder worden.
- ‘Health in all policies’ stimuleren, omdat het beleid buiten het VWS-domein een grote impact heeft op de gezondheid en instroom in de zorg. Het gaat hierbij om enerzijds sociale beleidsterreinen zoals armoedebeleid en onderwijs en anderzijds de fysieke leefomgeving en het klimaat. Hiervoor draagt PG bijvoorbeeld bij aan interdepartementale programma’s zoals ‘Elke Regio Telt’ en het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.
- Coördinatie Programma’s Kansrijke start, Valpreventie, Mentale gezondheid en Gezonde leefomgeving.
- Medisch-ethische onderwerpen, zoals wetgeving en beleid op afstammingsvraagstukken, aanpak onbedoelde zwangerschap, abortus, de embryowet en levenseinde.
Onze belangrijkste partners zijn de gemeenten (en de VNG), de GGD’en (en hun koepel GGD GHOR-Nederland), het RIVM, de Gezondheidsraad en ZonMw. Daarnaast werken we samen met veel maatschappelijke organisaties.
Het is de bedoeling dat je met je opleidingsinstituut en in samenspraak met je studie/stage begeleider een opdracht formuleert. In deze opdracht moet duidelijk zijn welk vraagstuk je wil bestuderen en welke leerdoelen je zelf hebt. In het intakegesprek matchen we vervolgens jouw vraagstuk aan een van onze dossiers om afspraken te maken over gewenste resultaten, je inzet en je begeleiding.
Je krijgt een uniek kijkje in de keuken van het politieke bedrijf wat een departement nu eenmaal is. Je werkt in een team/cluster en een afdeling waarin we aandacht voor elkaar hebben. Jij bent behoorlijk zelfstandig, zeer gemotiveerd en niet benauwd hard te werken.

Ministerie van VWS
Parnassusplein 5
2511 VX
Den Haag