Spring naar content

Jeugdarts in opleiding: Mylène


“Als jeugdarts in opleiding hebben we een andere kijk op dingen en een andere manier van aanpak. Met onze medische achtergrond, communicatie skills en ervaring met interactie met mensen kunnen we heel veel bijdragen”.

De M+G stage heb ik bij de infectieziektebestrijding bij de GGD Regio Utrecht gelopen en met name bij het Coronabedrijf. Tijdens de stage heb ik mij vooral beziggehouden met het opzetten van  voorlichting voor jongeren over covid vaccinatie. Ik deed dat vooral op MBO scholen maar ook voor andere doelgroepen. Op een gemiddelde dag ging ik naar kantoor en werkte ik in teamverband. In eerste instantie ben ik bezig geweest met het opstellen van voorlichtingsmateriaal en het geven van gastlessen op scholen. Later ben ik ook meer betrokken geraakt bij het organiseren van de gastlessen en de contacten hierover met MBO scholen. Een mooie bijkomstigheid was dat mijn werkzaamheden in de praktijk goed te gebruiken waren voor opleidingsopdrachten.

Naast mijn opdracht was er veel ruimte om mijn werkzaamheden af te stemmen op wat ik interessant en leerzaam vond om te doen, waarbij we gekeken hebben wat het beste aansloot bij mijn leerdoelen. Zo heb ik bij meerdere afdelingen binnen de GGD kunnen meekijken; o.a. bij de tuberculosebestrijding en seksuele gezondheid.

Omdat er binnen het Coronabedrijf continu van alles gaande is, zijn er veel dingen die je kunt doen en diverse overleggen die je kunt bijwonen. Zo heb ik bijvoorbeeld meerdere overleggen gehad met gemeenten; allemaal werkzaamheden waarvan ik denk dat dit voor de JGZ heel waardevol is.

Mijn stagebegeleider vond het lastig om in te schatten wat ze kon verwachten van een jeugdarts in opleiding. Ik was de derde aios, maar ze zei dat we haar alle drie echt heel positief verrast hebben. Als jeugdarts in opleiding hebben we een andere kijk op dingen en een andere manier van aanpak. Met onze medische achtergrond, communicatie skills en ervaring met interactie met mensen kunnen we heel veel bijdragen.

Naast dat ik veel gastlessen heb gegeven heb ik ook college gegeven voor een echt grote collegezaal. Voor mezelf vond ik dat heel waardevol en best spannend om te doen. Maar uiteindelijk valt het dan toch ook wel mee en dan denk je “dat heb ik toch wel weer mooi gedaan en dat is goed gelukt”. Ook heeft het coronabedrijf van de GGD indruk op mij gemaakt. Als je ziet wat er allemaal gaande is, hoe snel dingen veranderen en hoe vaak en snel dat wordt opgepakt en actie op wordt ondernomen en hoe flexibel iedereen is, dat is indrukwekkend.

Ik zou deze stage aanraden omdat er heel veel te leren is in zeer korte tijd. Er is genoeg ruimte om zelf te kijken wat past bij je leerdoelen en wat je daar binnen wilt doen. De dynamiek zorgt ervoor dat je veel leermomenten kunt pakken.

Als tip zou ik andere aios willen meegeven dat je altijd moet kijken wat er mogelijk is, niet alleen binnen jouw eigen organisatie maar ook daarbuiten. Ik heb voorafgaand aan de stage met meerdere mensen gesproken over de inhoud van verschillende M+G stages, wat ik tijdens deze stages zou kunnen doen en hoe een stage dag er uit zou zien. Op basis daarvan heb ik uiteindelijk een goede keuze kunnen maken en de M+G stage kunnen kiezen die het beste bij mij en mijn leerdoelen past.

Tegen organisaties die nog twijfelen voor het beschikbaar stellen van een stageplaats zou ik de tip willen geven om contact op te nemen met collega’s uit de beroepsgroep die wel al een stage aanbieden op www.stageetalage.nl