Spring naar content

Seksuele gezondheid

De GGD geeft voorlichting over seksuele gezondheid, soa en veilig vrijen. Op de scholen ondersteunen we bij projecten en landelijke campagnes. Ook lenen we leskisten uit. We trainen jongerenwerkers op het gebied van seksuele gezondheid binnen het jongerenwerk en we geven voorlichting op asielzoekerscentra in onze regio. Ook hebben we voor sekswerkers een spreekuur. 

Tijdens een stage bij het Centrum Seksuele Gezondheid bij GGD regio Utrecht maak je kennis met het gehele traject van triage van doelgroepen en seksualiteitshulpverlening tot preventie en curatie van soa en de zorg en monitoring rondom pre-expositieprofylaxe (PrEP) ter voorkoming van hiv. Je wordt hierbij begeleid door de artsen en verpleegkundig specialist seksuele gezondheid en stelt als doel om zelfstandig supervisie te kunnen geven over de spreekuren van de verpleegkundigen en doktersassistenten. Je leert alles over epidemiologie, surveillance, diagnostiek en behandeling van soa, beantwoordt vragen van huisartsen en specialisten en verricht zelf point-of-care onderzoek en diagnostiek naar o.a. scabiës, gonorroe, syfilis, hiv, PID, fluorklachten en niet-specifieke proctitis en urethritis.
Spreekuren vinden plaats in het Stadskantoor in Utrecht en op locatie Utrechtseweg 3E in Amersfoort.

Het is mogelijk om daarnaast je stage zelf vorm te geven. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan je te bekwamen in het zelf uitvoeren van het soa-spreekuur, kennis op te doen van de seksuologie en deel te nemen aan outreach-activiteiten bij bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers.