Spring naar content

Wetenschappelijk onderzoek van infectieziekten, o.b.v. lopende studies

De GGD Amsterdam is de grootste en oudste Geneeskundige en Gezondheidsdienst van Nederland en heeft een breed scala aan werkzaamheden op het terrein van de volksgezondheid.

Vanaf de opsplitsing van GGD Amstelland de Meerlanden per 1 januari 2008 heeft de GGD Amsterdam een werkgebied dat de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn (plaatsen Uithoorn en De Kwakel), Ouder-Amstel (plaatsen Duivendrecht en Ouderkerk a/d Amstel), Diemen, Aalsmeer (plaatsen Aalsmeer en Kudelstaart) bestrijkt. Gezamenlijk betreft dit ca. een miljoen inwoners.

Ongeveer 1300 GGD medewerkers, verspreid over meer dan dertig gebouwen in de regio, zijn iedere dag druk in de weer om de gezondheid van de inwoners te bewaken en te bevorderen.

Bij Team Onderzoek & Preventie, Afd Infectieziekten, GGD Amsterdam doen we onderzoek naar infectieziekten. Veel van het onderzoek richt zich op seksueel overdraagbare infecties, zoals gonorroe, HIV, syfilis of Hepatitis B, en gaat over de epidemiologie, behandeling of preventie. Daarnaast doen we ook onderzoek naar antimicrobiële resistentie, vaccinatiegraad, en sinds kort naar COVID-19. Het meest onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met collega’s van het Streeklaboratorium, de soa polikliniek, en andere afdelingen. De onderzoeksgroep bestaat uit 2 hoogleraren, 4 postdocs en 14 promovendi. Een onderzoekstage vindt plaats binnen een bestaand project en directe begeleiding vindt plaats door een promovendus en door een hoogleraar of postdoc. Er zijn meestal verscheidene opties voor een uitdagende, interessante stage op het snijvlak van public health en wetenschap.